Raapwerk

Als men het over stucwerk heeft worden er vaak termen als raapwerk en pleisterwerk gebruikt. Dit heeft beide wel met hetzelfde onderdeel te maken, maar zijn toch net even anders. Raapwerk wordt namelijk gebruikt bij het herstellen van scheve of beschadigde muren. Daarentegen is pleisterwerk nodig als er slechts kleine beschadigingen zijn of wanneer de muur glad gemaakt dient te worden. Wij zullen in dit artikel toelichten wat het inhoudt. Indien u stucwerk en/of raapwerk gedaan wilt hebben, neem dan contact met ons op.

Wat houdt raapwerk precies in?

Het vlak maken van muren en plafonds en deze waterpas maken door een laag gips of specie te gebruiken wordt ook wel raapwerk genoemd. Kort gezegd is dit een extra dikke laag pleister waardoor bijvoorbeeld ook zwaar beschadigde muren recht gemaakt kunnen worden. Echter moet erna nog wel iets worden gedaan om het resultaat echt mooi te krijgen, dit kan door de volgende manieren van afwerking:

  • Sierpleister;
  • Sausen;
  • Behangen;
  • Verven.

Een aantal zaken waarbij raapwerk wordt toegepast

Nu we weten dat raapwerk dient om een scheve of beschadigde muur of plafond weer netjes te krijgen zullen we een aantal voorbeelden geven waarbij dit vaak gebruikt wordt:

  • Om rondingen te maken bij een open haard of trap;
  • Perfect om te gebruiken voor vochtige ruimtes;
  • Als er een muur wordt verwijderd die met tegels gemaakt was, beschadigt de muur vaak zo erg dat raapwerk nodig is om de muur te herstellen;
  • Tot slot wordt het vaak gebruikt als een keuken of badkamer vervangen wordt.

Hierbij wordt het vaak gebruikt, omdat door de dikke laag grove beschadigingen makkelijk gerepareerd kunnen worden. Als er mooie rondingen dienen te worden gemaakt, zoals men vaak bij een open haard ziet, kan raapwerk gebruikt worden. Dit is niet mogelijk indien normaal stucwerk gebruikt wordt.

Interesse in stucwerk?

Heeft u interesse in stucwerk in bijvoorbeeld uw woning? Neem dan contact met ons op middels het contactformulier.